Uğur Samsa

Yaşamak Direnmektir!

schengen vize ücretleri

İtalya Schengen Vizesi

Merhaba genelde olduğu gibi bu yazımdan önce de uzun bir süre blogu güncellememiştim. Bu yazımda Schengen vizesi nasıl alınır, hangi evraklar gerekli ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapacağım. Bizim de Schengen vizesi sürecimiz yılbaşını Venedik’te geçirmek istememizle birlikte başladı. İzmir’de olduğumuz için ve burda İtalyan Konsolosluğu da bulunduğundan Ankara ya da İstanbul’a gitmemize gerek kalmayacak diye düşündük ve neler gerekli araştırmaya koyulduk. Gerçekten ebesinin nikahına kadar istiyorlarmış bunu görmüş olduk.

Öncelikle belirteyim biz vizeye iData üzerinden başvurduk ve 3 ay çoklu girişli Schengen vizesi çıktı. Bu bizim ilk Schengen vizemizdi o yüzden 3 ay için güzel bir süre diyebiliriz (Daha önce vizesiz ülkelere gitmiştik ve Yunanistan Sakız Adası için kapı vizesi almıştık).

Yukarıda da yazdığım gibi biz iData üzerinden başvuru yaptık. iData sitesinde de belirtildiği gibi bu kurumdan başvuru yapmanızın konsolosluk açısından herhangi bir faydası bulunmamakta. Yalnız bizim ilk Schengen vizemiz olduğu için ve mesai saatlerinden dolayı konsolosluğa istediğimiz saatte gidemeyebiliriz diye burayı tercih ettik. Bu yazıda ayrıca öğretmenler ya da devlet memurlarının da Schengen vizesi başvurusu için neler yapacağını da anlatacağım.

Çeşitli sitelerde bulabileceğiniz başvuru evraklarını yazıp, ben bunları temin ederken neler yaptım, hangi detaylara dikkat etmeniz gerekiyor bunlardan bahsedeceğim.

1 – Schengen Vizesi Başvuru Formu

İtalya Schengen Başvuru Formu konsolosluğun sitesinden temin edilebiliyor. Buraya linkini koyalım isteyen faydalansın : İtalya Schengen Vizesi Başvuru Formu

Yukarıdaki linke tıklayarak başvuru formunu .pdf olarak görüntüleyebilir ya da çıktısını alabilirsiniz. Form kısmında dikkat etmemiz gereken tükenmez kalemle ve büyük harfle doldurmanız gerektiği. Bunun haricinde sorular Türkçe olarak da yazıyor zaten. Kendiniz doldurup imzalayın hepsi bu.

2 – Pasaport

Son 10 yılda alınmış olan, öngörülen seyahat bitim tarihini müteakiben asgari 3 aylık geçerliliği bulunan pasaport;

Başvuru sahibinin pasaportunda kayıtlı bulunan ve reşit olmayan kimseler ayrı başvuru formu doldurulacak olup, ayrı olan vizeleri aynı pasaporta tatbik edilecektir; bu bağlamda, pasaportun, seyahat edecek beher kişi için 2 beyaz sayfa ihtiva etmeli, vize sahiplerinin giriş çıkış damgalarının tatbik edilebileceği yeterli yer bulunmalıdır;

Biyometrik verilerin ve önceki vizelerin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopileri;

Yukarıdaki bilgiyi iData’nın sitesinden kopyaladım, bu bölümde anlaşılmayacak bir şey yok diye düşünüyorum. Yine de sorunuz varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz.

3 – Schengen Vizesi harcı

Biz iData üzerinden başvuru yaptığımızdan vize harcını onlara yatırdık, direk konsolosluğa başvuru yapacak olanlar bankalardan yatırabilirler. Schengen vize ücretleri ne kadar sorusunun yanıtı aşağıdaki fotoğrafta;

schengen vize ücretleri
schengen vize ücretleri

4 – 1 adet biyometrik fotoğraf. Arka fon beyaz vs fotoğrafçıya söylerseniz uygun şekilde çekecektir.

5 – Seyahat Sigortası

AB Üye Ülkelerde ikamet edilecek süre zarfında meydana gelebilecek sağlık nedenleri, acil tedavi, acil yatış veya vefata bağlı yurda dönüş masraflarını karşılayabilecek uygun ve geçerli seyahat sigortası. Sigorta AB Üye Ülkelerin tamamında geçerli olmalı, öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalıdır. Asgari poliçe tutarı 30.000 Euro olmalıdır.

Bunu da temin ederken işi bilen bir bankaya giderseniz iyi olur. Bilmeyenler nerden oluyor diye birilerine soruyorlar vs zaman kaybı olabilir. Ben ilk Ziraat’e başvurdum, bilmiyorlardı o şubede ilk kez duymuşlar, kredi çekeceğim gibi bir şey düşündüler sanırım saat geç olduğu için yarın gel dediler şimdi yapsak bile merkezden onay gelmez dediler. Durum öyle değil tabi. Sisteme girince direk çıkıyormuş, öyle onaya falan gerek yok yani. Biz 4 günlük başvurduk, 5.5 Euro gibi bir masrafı oldu kişi başı.

6 – Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

İlk kez Schengen vize başvurusunda bulunacak olan müracaatçıların Tam Tekmil Vukuatlı nüfus kayıt örneği ibraz etmeleri gerekmektedir.

Burda da işi bilmeyen birisine denk gelirseniz Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği istiyorum demenize rağmen size tam tekmil olmayanını verebilirler. Tam tekmil olanı kişinin anne baba kardeş bilgileri de olan oluyormuş. Yani evli bile olsanız sadece hanenizde yaşayanlar değil, 1. derece akrabalarımız da yer alıyor.

7 – Ulaşım Rezervasyonları

Uçak / seyahat rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler;

Neyle gidecekseniz biletinizi önceden alıp evraklar arasına koymanız gerekiyor.

8 – Otel Rezervasyonu

Otel rezervasyonları veya seyahat planını gösterir belgeler;

9 – Seyahat Masrafları

Banka Hesap Dökümü

Son 3 aylık banka hesap dökümü isteniyor. Ben ekstradan kredi kartı ekstrelerini de aldım. Burda dikkat edilmesi gereken durum ise imza sirküleri. İmza sirküsü dediği şeyi ben ıslak imza olarak algıladım. Sonradan problem oldu tabi. Banka şubelerinden hesap dökümü için imza atma yetkisi olan kişilerin imza sirküleri bulunuyor. Şubeden ıslak imzalı hesap dökümü isteyeceksiniz ve bu imzanın geçerli olup olmadığını konsolosluğun anlaması için de yanına imza sirküsünü koyacaksınız. Bankadan imza sirküsü de istiyorum şeklinde talepte bulunursanız onlar size verecektir bu kağıdı da.

Düzenli Geliri Gösterir Belgeler

Son 3 ayın maaş bordrosu isteniyor ya da gelirinizi nasıl belgeliyorsanız. Kira geliri için kira sözleşmesi ekleyebilirsiniz mesela.

Ben ayrıca belgeler arasına ev tapusu ve araba ruhsatının fotokopisini de ekledim.

10 – Diğer Belgeler

Örneğin başvuru sahibi çalışan ise işveren mektubu ya da izin onayı gerekiyor. Özel şirketteyseniz bu izin onayını müdür vs kim veriyorsa ondan alabilirsiniz. Öğretmenler içinse son yapılan değişiklikle yazın ve sömestr tatilinde yurt dışına çıkmak için izin istenmiyor artık.  Okul döneminin içerisinde gidiyorsanız izin almanız gerekiyor, dersiniz olmasa bile. Bu izni de okuldan yazdırıp ilçe MEM’e gönderiyorsunuz o da merkez ilçedeyseniz valiye, değilse kaymakama yolluyor. Bu süreç uzun olabilir. İşiniz acilse elden imzalatmaya götürün bence.

  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK “hizmet dökümü”

Yukarıdaki belgeler de SGK’nın sitesinden çıkartılabiliyor. 4A çalışanıysanız e-devlet üzerinden hizmet dökümü alabiliyorsunuz. Eğer öğretmenseniz 4C oluyor ve maalesef bu belgelere kendiniz ulaşamıyorsunuz. Okul müdürünüzden isteyebilirsiniz.

Evet genel olarak belgeler bunlar, özel durumu olanlar varsa başka bir şey gerekebilir. Biz bu belgelerle başvurduk ve ilk Schengen Vizesi olarak 3 ay çok girişli vize çıktı. Umarım siz de istediğiniz süre için kolay bir şekilde alırsınız vizenizi. Bu arada banka hesap dökümünü çıkartırken içerisinde 3.000TL civarında bakiye olmasına dikkat etmeyi unutmayın.

Vize başvurusu için son anı beklememekte fayda var. Yılbaşı için 4 Aralık 2015 Cuma günü başvuru yaptık bize iData’ya, iData belgeleri pazartesi günü konsolosluğa yolladı ve o gün vizemiz çıktı. İlçede olduğumuz için kargo ile yollanmasını talep etmiştik. Cuma günü saat 17:30’da yaptığımız başvurunun ardından salı günü 13:00 gibi pasaportlar ve vizeler elimize ulaştı. Araya haftasonu girmese 1 günde aldık diyebilirdik ama bu bizim şansımızdan olabilir. Siz yine de işinizi son ana bırakmayın ve yaklaşık 1 ay önceden başvurunuzu yapın.

“İtalya Schengen Vizesi” için bir yanıt

Follow Us

Advertisement